Indický dhal

Cibuli osmažíme na troše řepkového oleje, přidáme koření garam masala, chilli, kurkuma, a krátce osmažíme. Přidáme červenou čočku, rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Vodu přiléváme postupně. Vaříme do změknutí čočky. Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme solí a utřeným česnekem. Podáváme s plackami nebo rýží a čerstvým koriandrem.

video recept najdeš na mém instagramu

4 porce
200 g červené čočky před propláchnuté 1/2 kusu cibule nakrájené nadrobno 2 větší rajčata nakrájená na kostky 100 ml kokosového mléka 1/2 lžičky koření garam masala chilli dle chuti 1-2 hrnky zeleninového vývaru 1 stroužek česneku řepkový olej sůl dle chuti čerstvý koriandr
Výborné a plnohodnotné jídlo i bez masa

Chřestové rizotto

Vyzkoušela jsem ho poprvé uvařit až ve svých 27 letech, není to můj recept a proto přikládám odkaz na stránku, podle které jsem rizotto vařila. 

RECEPT

2 porce
180 g rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano) 100 ml suchého bílého vína (já použila Chardonnay) 500 ml zeleninového vývaru 50 g másla 80 g nastrouhaného parmazánu DOP 1 lžička šťávy z citrónu 1 lžíce olivového oleje sůl
Ideální jarní pokrm

Tortily s masem

Syrové mleté maso osolím a opepřím, promíchám v míse. 

Vezmu si tortillu a zhruba 1/3 masa tu rozprostřu na jednu stranu tortilly, tak aby mi maso pokrývalo, téměř celou tortillu. Hezky uhladím maso na tortille. Poté si rozpálím pánev s trochou olivového oleje a dám tortillu s masem na pánev, tou stranou, kde je maso. Počkám několik minut, až se mi maso upeče a tortillu obrátím.

Na upečené maso přidám nakríájená rajčata na malé kousky, sýr, cibulku a tortillu překlopím napůl. Ještě chvilku nechám opékat a potom vyjmu z pánve. 

Tortillu na talíři posypu koriandrem a podávám s libovolným dipem.  

oblíbená večeře či oběd, když nevím co zrovna uvařit 

3 porce
500g mletého hovězího masa 3 ks tortill 100g rajčat sýr koriandr červená cibule, nebo jarní cibulka dip, dle vlastního výběru
čím víc koriandru, tím lepší chuť

Jablečná kolečka

Jablka nemusíte loupat, stačí je jen zbavit jadřince, nakrájet na kolečka cca 3cm, kolečka obalíme v cukru a skořici. Potom si vezmeme listové těsto, já používám chlazené kupované, nakrájíme ho na tenké proužky a celé kolečko jablka omotám listovým těstem. Nakonec potřu kolečka rozšlehaným vejcem, posypu drcenými vlašáky a zapeču na 15-20 minut v troubě.

jablka listové těsto vlašské ořechy vejce cukr smíchaný se skořicí
Rychlá a jednoduchá svačina nebo dezert k odpolední kávě

Zapečená kaše

Zatím moje nejoblíbenější sladká snídaně. Fantazie se meze nekladou, takže si každý může svou kaši dochutím tím co má rád. 

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse vidličkou rozmačkejte 2 banány. Přilijte med a zamíchejte. Postupně přidejte ovesné vločky, kypřicí prášek a vše zalijte sójovým mlékem. Do těsta přimíchejte pekanové ořechy, vejce a strouhaný kokos s arašídovým máslem. Vymažte menší pečicí formu 15 cm × 15 cm kokosovým olejem a přemístěte do ní těsto. Formu dejte do trouby a pečte při 170–180 °C 30 minut. 

Zapečenou kaši rozdělte do 6 misek a podávejte. Můžete si ještě rozvařit lesní ovoce a kaši ozdobit ovocem či jogurtem nebo zakysanou smetanou. 

Pokud kaši nespotřebujete najednou, nechte ji zcela vychladnout, poté ji uzavřete do vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice či do mrazáku. V lednici kaše vydrží 4–5 dní, v mrazáku až 3 měsíce.

výborná varianta ke snídani, řekla bych, že dokonce lepší než klasická ovesná kaše 

2× střední banán 2 lžíce medu, nebo jiného sladila 230 g celých ovesných vloček (v suchém stavu) 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů 200 ml vanilkového sójového mléka (lze použít jiný druh) 50 g pekanových ořechů (nasekat) nebo vlašské ořechy 2× vejce 20 g strouhaného kokosu, můžete vynechat nebo přidat protein 1 lžíce arašídového másla 20 g kokosového oleje v tuhém stavu (na vymazání formy)
Skvělá snídaně, která zasytí a uspokojí mlsný jazýček

Ovocné knedlíky od babi

  • Základem je hladká mouka. 
  • Krok číslo dvě je zvolit si správné droždí – musí být hlavně čerstvé a v dostatečném množství (jak jste mohli zjistit v našem předchozím článku).
  • Než začnete, zavřete okna nebo dveře. Ideální teplota pro kynuté těsto je ta pokojová (cca 21 stupňů).
  • Vyberte si kvalitní ingredience a včas je vyndejte z lednice, musí mít také pokojovou teplotu. Takže žádná vejce vytažená z lednice na poslední chvíli.
  • Věnujte těstu čas. Aby se kvasinky probraly a začaly pracovat, jak mají, potřebují k tomu vzduch, vlhkost, teplo a živiny a to vyžaduje čas.
1. založení kvásku 
Kvásek založíte tak, že do trošky vlažného mléka rozdrobíte droždí, přidáte lžičku cukru a rozmícháte v hustou kaši (můžete přidat i lžíci mouky). Na teplém místě nechte kvásek vzejít – bude to trvat asi tak 10 minut.
Než kvásek vzejde, smíchejte v míse mouku s cukrem a špetkou soli. Dejte na sůl pozor, zabíjí kvasinky, a proto nesmí přijít do přímého kontaktu s kváskem, jinak těsto nenakyne.

V připravené směsi udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte připravený kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte.

Teprve potom přimíchejte rozpuštěné máslo. Tím, že ho přidáte až na konec, se nevsákne do mouky a těsto pak bude lépe kynout.  Máslo musí být vlažné, aby nespálilo všechny kvasinky.

Těsto zakryjte utěrkou, uložte na teplé místo a nechte kynout.

Kvašením se v těstě vytváří spousta malých pórů a těsto kyne a nabývá na objemu. Po hodině – dvou nabyde na objemu až dvojnásobně.

Poté si vytvořím z těsta cca 50 – 60 g kuličky, které budu plnit ovocem u mě to byly švestky. Lehce kuličku roztáhnu a dám dovnitř vypeckovanou švestku (rozpůlenou). Knedlík potom zabalím, tak aby nikde nebyly dírky.  Takto si připravím 4 nebo 5 knedlíčků, které budu vařit na páře. 

2. vaření knedlíků

Do velkého hrnce dám trochu vody cca 1/3, hrdlo hrnce přikryju síťkou. Já použila takovou tu na praní spodního prádla v pračce, koupila jsem v pepcu. Síťka nesmí být ve vodě. Poté dám na síťku 4 knedlíky (záleží jak máte velký hrnec) knedlíky zvětší svůj objem, takže je potřeba s tím počítat, aby měly místo. Knedlíky poté přikryju poklicí, já použila víko ze zapékací misky. Nechám je tam přesně 8 minut. Hotové knedlíky dávám na pekáč a potřu ještě lehce olejem. 

Uvařené knedlíky si rozkrojím na talíři, posypu strouhaným tvrdým tvarohem, pocukruji moučkovým cukrem a poleju rozpuštěným máslem. 

TIP: 

knedlíky nemusíte plnit, můžete je udělat i prázdné a dát si třeba rozvařené ovoce navrh (borůvky) 

Udělejte si jich víc. Můžete si je pak zamrazit a určitě přijdou vhod jako sladký dezert, když se Vám zrovna nebude chtít péct či vařit. 

Dobrou chuť! 

500 g hladké mouky
1/4 mléka
40 g droždí (čerstvé)
60 g cukru
špetka soli
2 vejce
50 g másla
moje dětství na sladko i na slano