Cibuli osmažíme na troše řepkového oleje, přidáme koření garam masala, chilli, kurkuma, a krátce osmažíme. Přidáme červenou čočku, rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Vodu přiléváme postupně. Vaříme do změknutí čočky. Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme solí a utřeným česnekem. Podáváme s plackami nebo rýží a čerstvým koriandrem.
video recept najdeš na mém instagramu
Vyzkoušela jsem ho poprvé uvařit až ve svých 27 letech, není to můj recept a proto přikládám odkaz na stránku, podle které jsem rizotto vařila.
Syrové mleté maso osolím a opepřím, promíchám v míse.
Vezmu si tortillu a zhruba 1/3 masa tu rozprostřu na jednu stranu tortilly, tak aby mi maso pokrývalo, téměř celou tortillu. Hezky uhladím maso na tortille. Poté si rozpálím pánev s trochou olivového oleje a dám tortillu s masem na pánev, tou stranou, kde je maso. Počkám několik minut, až se mi maso upeče a tortillu obrátím.
Na upečené maso přidám nakríájená rajčata na malé kousky, sýr, cibulku a tortillu překlopím napůl. Ještě chvilku nechám opékat a potom vyjmu z pánve.
Tortillu na talíři posypu koriandrem a podávám s libovolným dipem.
oblíbená večeře či oběd, když nevím co zrovna uvařit
Jablka nemusíte loupat, stačí je jen zbavit jadřince, nakrájet na kolečka cca 3cm, kolečka obalíme v cukru a skořici. Potom si vezmeme listové těsto, já používám chlazené kupované, nakrájíme ho na tenké proužky a celé kolečko jablka omotám listovým těstem. Nakonec potřu kolečka rozšlehaným vejcem, posypu drcenými vlašáky a zapeču na 15-20 minut v troubě.
Zatím moje nejoblíbenější sladká snídaně. Fantazie se meze nekladou, takže si každý může svou kaši dochutím tím co má rád.
Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse vidličkou rozmačkejte 2 banány. Přilijte med a zamíchejte. Postupně přidejte ovesné vločky, kypřicí prášek a vše zalijte sójovým mlékem. Do těsta přimíchejte pekanové ořechy, vejce a strouhaný kokos s arašídovým máslem. Vymažte menší pečicí formu 15 cm × 15 cm kokosovým olejem a přemístěte do ní těsto. Formu dejte do trouby a pečte při 170–180 °C 30 minut.
Zapečenou kaši rozdělte do 6 misek a podávejte. Můžete si ještě rozvařit lesní ovoce a kaši ozdobit ovocem či jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Pokud kaši nespotřebujete najednou, nechte ji zcela vychladnout, poté ji uzavřete do vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice či do mrazáku. V lednici kaše vydrží 4–5 dní, v mrazáku až 3 měsíce.
výborná varianta ke snídani, řekla bych, že dokonce lepší než klasická ovesná kaše
V připravené směsi udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte připravený kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte.
Teprve potom přimíchejte rozpuštěné máslo. Tím, že ho přidáte až na konec, se nevsákne do mouky a těsto pak bude lépe kynout. Máslo musí být vlažné, aby nespálilo všechny kvasinky.
Těsto zakryjte utěrkou, uložte na teplé místo a nechte kynout.
Kvašením se v těstě vytváří spousta malých pórů a těsto kyne a nabývá na objemu. Po hodině – dvou nabyde na objemu až dvojnásobně.
Poté si vytvořím z těsta cca 50 – 60 g kuličky, které budu plnit ovocem u mě to byly švestky. Lehce kuličku roztáhnu a dám dovnitř vypeckovanou švestku (rozpůlenou). Knedlík potom zabalím, tak aby nikde nebyly dírky. Takto si připravím 4 nebo 5 knedlíčků, které budu vařit na páře.
2. vaření knedlíků
Do velkého hrnce dám trochu vody cca 1/3, hrdlo hrnce přikryju síťkou. Já použila takovou tu na praní spodního prádla v pračce, koupila jsem v pepcu. Síťka nesmí být ve vodě. Poté dám na síťku 4 knedlíky (záleží jak máte velký hrnec) knedlíky zvětší svůj objem, takže je potřeba s tím počítat, aby měly místo. Knedlíky poté přikryju poklicí, já použila víko ze zapékací misky. Nechám je tam přesně 8 minut. Hotové knedlíky dávám na pekáč a potřu ještě lehce olejem.
Uvařené knedlíky si rozkrojím na talíři, posypu strouhaným tvrdým tvarohem, pocukruji moučkovým cukrem a poleju rozpuštěným máslem.
TIP:
knedlíky nemusíte plnit, můžete je udělat i prázdné a dát si třeba rozvařené ovoce navrh (borůvky)
Udělejte si jich víc. Můžete si je pak zamrazit a určitě přijdou vhod jako sladký dezert, když se Vám zrovna nebude chtít péct či vařit.
Dobrou chuť!